Pravno savjetovanje

PRAVNO SAVJETOVANJE

Kao što je već rečeno uz porezno savjetovanje, “pravo” nije naša primarna struka iako mi kao i mnogi drugi knjigovodstveni servisi svojim klijentima često dijelimo “besplatne” pravne, a prije svega porezne savjete s ciljem smanjenja poreznih obaveza.
I naravno, lako se naviknuti na “besplatne pravne savjete” pa se kod poduzetnika ustalila i jedna od većih zabluda koja podrazumijeva da je “dužnost” knjigovodstvenog servisa da daje besplatne pravne savjete i mišljenja poduzetniku, za bilo kakvu pravnu problematiku koju on može sresti u svom poslovanju. I tako bi knjigovođa trebao biti “pravni ekspert” za svih 1100 djelatnosti koje postoje u Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti RH po svim pitanjima iz pravosuđa. Nema veze to što i na sudovima i među odvjetnicima i pravnicima postoje posebni sudovi i specijalisti za pojedina područja ljudske djelatnosti, ali knjigovođa bi trebao znati sve. Smiješna, ali ipak istinita zabluda.

MI SMO SAMO KNJIGOVOĐE

Stoga napominjemo da bi svaki poduzetnik u cijelosti trebao brinuti o svom poslovanju, te pratiti i poznavati sve “pravne okvire” (a ne samo porezne zakone) kojima je regulirana njegova poslovna djelatnost, kao što poznaje i sve poslovne procese djelatnosti kojom se bavi.  Ne poznavanje “svih pravnih okvira” poduzetnika ne oslobađa odgovornosti, a cjelovita pravna skrb o poduzetniku nije u domeni knjigovodstvenog servisa.

Zbog svega navedenog ne pristajemo na to da se od nas “zahtijevaju pravna mišljenja” kad za pravna mišljenja postoje nadležne institucije, specijalizirane agencije, odvjetnici, ovlašteni porezni savjetnici itd. Knjigovođe nisu vaši “pravni skrbnici”, nego prije svega ekonomisti koji brinu da vaše poslovne evidencije budu usklađene sa međunarodnim računovodstvenim standardima koji su prije svega ekonomska kategorija.

Ukoliko trebate pravne savjete potražite pomoć gore navedenih, a neke vam i mi možemo preporučiti.