Obračun plaća

OBRAČUN PLAĆA

Iako se obračun plaća čini jednostavnim, pa ga mnogi često banaliziraju (stisneš gumb i dobiješ obračun plaće), svakom obračunu plaće predstoji kompleksna priprema podataka koji se iz mjeseca u mjesec stalno mijenja, i to za svakog zaposlenog pojedinačno. Naime postoji stalna potrebe za usklađivanjem evidencija o radnicima, radnom vremenu, prekovremenom radu, bolovanjima, različitim izostancima, različitom broju radnih dana u mjesecu, različitim beneficijima, različitim osobnim olakšicama, visini fiksne ili promjenjive plaće,  itd. Zbog svega navedenog se ustvari svaka plaća praktično uvijek ispočetka priprema i obračunava. Zbog toga se mnoge tvrtke, iako imaju vlastite knjigovodstvene urede, često žele riješiti toga zamornog djela posla, pa ga ustupaju knjigovodstvenim servisima.
Ukoliko smatrate da su i vaši djelatnici u knjigovodstvu preopterećeni, oslobodite ih makar obračuna plaća. Mi ćemo vam rado izići u susret u tom dijelu posla.

PREDUVJETI ZA TOČAN OBRAČUN PLAĆA

Da bi knjigovodstvo ispravno i na vrijeme obračunalo plaće i ostale naknade radnicima, poduzetnici na vrijeme moraju knjigovodstvu osigurati slijedeće:

  • Statusnu evidenciju o svim zaposlenima (stručna sprema, radno mjesto, visina plaće)
  • Evidenciju o promjenama osobnih poreznih olakšica
  • Evidenciju o radnom vremenu (i izostancima) svakog zaposlenog
  • Evidenciju o posebnim naknadama koje poslodavac želi priznati zaposlenom za aktualni mjesec (noćni, terenski, smijenski rad, nagrade, uskrate…)
  • Planirani datum isplate plaće (do 12 h planiranog dana isplate, JOPP obrazac)